Spännande nattävling på Vilda

Vilda-lägret vid Karups Nygård rullar vidare. Under tisdagen fick spårarna komma in i programmet på riktigt genom ett stationsspår och deltagande i torgprogrammet. Stationsspåret bestod av en kortare vandring i närheten av och genom lägerområdet med åtta stationer med olika uppgifter. Bland uppgifterna fanns klassiska scoutaktiviteter som surrning, problemlösning, sjukvård och samarbetsövningar liksom en del nya övningar som Bondens Dilemma och Törstiga Kor.

För upptäckarna bestod tisdagen av både en hinderbaneövning och mer pysslande på torget. Äventyrarna var de som hade det mest intensiva programmet under dagen. Under dagen fick de testa på ett temaprogram om rymden men det var på kvällen som den verkliga spänningen infann sig. Då gav sig alla lägrets äventyrare och majoriteten av utmanarna ut på nattävling. Lagom när skymningen gjorde sitt antåg samlades äventyrarpatruller från alla fem scoutkårer för att leta efter Rackar den Rödes skatt. Gömd någonstans i närheten av lägret hade den legat orörd i långa tider men nu var det dags att hitta den. Ledtrådar till var den låg gömd fick scouterna genom att lösa uppgifter placerade runt Sövdesjöns stränder och en bit inåt land. Sex patruller äventyrare och lika många patruller utmanare gav sig ut i kvällsmörkret och natten för att söka lyckan.

På stationerna testades kunskaper i internationell scouting, scoutlagen, navigering, eldning och passage över vattendrag. De flesta nyttjade glatt möjligheten att paddla runt mellan stationerna emedan en patrull valde att hålla sig på torra land. Konkurrensen mellan patrullerna var stundtals stenhård och prestigen blåstes snabbt upp när patrullerna triggade varandra i jakten på den gömda skatten. Kvällsmörkret och natten visade sig vara en spännande och tuff utmaning för de flesta. En kanot som lämnat sin besättning på stranden och tagit en egen tur på skön blev en skrämmande upplevelse för vissa.

– Tänk själv, det bara kommer en kanot med tre paddlar glidande ut på sjön mitt i natten, säger Josefine från patrull BRävern. Det var skitläskigt.

Efter att ha löst fyra av fem stationers uppgifter kände sig medlemmarna i BRävern säkra på sin sak och gav sig tillbaka in mot land och den plats de fått för sig var gömstället. För att spara tid och hinna först paddlade de inte hela vägen tillbaka till lägerplatsen utan dumpade sina kanoter vid gamla badplatsen och gick genom skogen tillbaka. En taktik som lönade sig och belönades med en seger och funnen skatt. Jublet som spreds över lägerplatsen när skatten funnits gick inte att ta miste på.

Övriga patruller rullade senare in en efter en fram till strax innan klockan tre. De flesta hade fortfarande ingen aning om var skatten legat gömd – några hade inte ens löst det första chiffret som gav startinstruktioner och informationen om att det fanns en skatt att finna. Dock var alla scouterna överens om att det varit roligt och spännande att vara ute på sjön och paddlat i mörka augustinatten. BRävern fick dessutom det något omdiskuterade nöjet att ge sig ut igen för att paddla hem sina kanoter innan de fick möjlighet att  krypa ner i sovsäckarna och njuta av sin seger.

Det här inlägget postades i Kåren av Thomas Bruno. Bokmärk permalänken.