Silveryxan 2017

Nu är den igång – Silveryxan!

Äventyrarnas klassiska nattävling har precis dragit igång och nu är äventyrarna på väg ut i skog, mark och sjö för att finna Silveryxan. I år deltar två patruller och ni följer tävlingen här och i kårens Facebook-flöde.

Om tekniken är med oss kommer också instagram-kontot @veberodscout och hash-taggen #silveryxan17 vara värda att följa.

Reglerna för tävlingen är enkla. Den patrull som för yxan tillbaka till lägerplatsen vinner. Det gäller dock att komma på var den finns, hitta den och sedan ta den till lägret – utan att den andra patrullen lägger vantarna på den på vägen!

Årets story:

Klicka på bilden för att få upp storyn.

Klicka på bilden för att få upp storyn.

Den karta som hittats på på lägerområdet

Den karta som hittats på på lägerområdet

Nu är äventyret igång. Häng med på resan!
#silveryxan17

Klockan 23:45

Båda patrullerna har varit vid den ena stationen och hittat Kapten Rödskägg. Han gav dem möjlighet att lösa en viktig uppgift för hans skepp och besättning. I det här fallet gjorde patrullerna kökstjänst: dvs de kokade spagetti och knöt en råbandsknop på spagettistrået.

När de löst uppgiften fick de tillfälligt låna ett papper med en chiffernyckel…

Nu är båda patrullerna vid gamla badplatsen. Mest hänger de på land och irrar omkring – trots att de konstaterat att krysset på kartan ligger i vattnet. En bra bit ut i vattnet, dessutom.

Klockan 02:00

Renen har gjort sjukvårdstjänst (surra en bår och bär en ”skadad” patrullmedlem en bana på 150 meter) hos Kapten Rödskägg. Som belöning har de fått låna yterligare en chiffernyckel. Dock har de inte hittat något chiffer…

Älgen, å andra sidan, har tränat samarbete genom att köra radiostyrd båt runt en slalombana. Dock med den utmaningen att de som styr inte kan se båten dåmde fått ögonen förbundna. Även Älgen har fått låna en andra nyckel men något chiffer har de inte hittat. Nu letar båda patrullerna vid det västra krysset efter något spännande som kan leda dem rätt. Ficklampornas ljuskäglor glider gång efter annan över några flytande dunkar men de ådrar sig inte något vidare intresse från scouternas sida.

Klockan 05:15

Efter upptäckt av en organisatorisk placeringsmiss har de utlagda bojarna med chiffer på samlats in. Scouterna har övergivit tävlan mellan patrullerna och tävlar nu endast mot kyla, trötthet och soluppgångens obevekliga påminnelse om hur länge de varit igång. Med en förvånansväed intensitet och koncentration leder Tea arbetet med att lösa chiffren medan Charlie leder ett försök att vinna fler chiffernycklar.

Klockan 05:45

Till slut lyckas scouterna lösa chiffren – men vad betyder texterna?

För att ni ska slippa lösa dem själva kommer texterna här nedanför. Först var det fyra lite kortare texter som var chiffrerade på ett svårt eller i vart fall tidskrävande sätt:

  • Rödskägg lärde sig aldrig åka skidor men han gillade att titta på slalom.
  • Den gamle piratkaptenens största fasa var att hamna på botten.
  • Polly III, kaptenens papegoja, brukade skrika: Polly vill ha kex! Kasta ankar!
  • En god pirat har sin skatt under uppsikt, brukade Rödskägg säga.

Det fanns också ett klart längre chiffer som dock var lättare att lösa. Det gav en kanske än klarare bild av var yxan kunde tänkas finnas:

En scout söker sin skatt och respekterar andras. En scout är ärlig och badvillig. En scout är vänlig boj hjälpsam. En scout visar hänsyn och är en god slalomåkare. En scout möter tre svårigheter med god humor. En scout lär känna och vårda sjöbotten. En scout känner ansvar för sig själv och ankaret.

Kan ni lista ut var yxan ligger gömd?

Klockan 05:50

Det här inlägget postades i Äventyrare av Thomas Bruno. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>