Nya hemsidan tar form

En scout som vevar en halsduk

Ibland är det helt fantastiskt att börja jobba med ett tomt blad, en blank arbetsyta och skapa från grunden. När vi började bygga den nya hemsidan för kåren så började vi med en halvfärdig sida. Struktur och en del standardtexter fanns redan på plats. Det var nog tur det.

Att bygga en hemsida är inte en process. Det är många olika processer som mer eller mindre flätas samman. Det är kreativa processer, tekniska processer, literärt processande och grafiskt processande som tillsammans bildar processen ”skapa sidan”. Förstår ni inte vad jag menar? Det förstår jag om ni inte gör.

När jag gjort hemsidor tidigare så har varje projekt börjat i frågeställningen ”vad är det för sida som ska skapas?” och direkt därefter kommer ”vem ska läsa sidan?”. Dessa frågeställningar är grunden till skapandet av en hemsida som tilltalar målgruppen. Oftast missar man det stadiet och hoppar direkt på ”hur ska den se ut?”. Det beror inte på att de andra frågorna är mindre viktiga – bara på att de är tråkigare och mycket svårare att svara på.

Den här gången var målgruppen redan definierad, designen redan klar, den tekniska plattformen tillhandahållen och en grundstruktur fanns på plats. Vi som jobbar med sidan kunde därmed hoppa direkt in i den produktiva fasen av att skapa texter, lägga upp bilder, flytta runt sidor och på annat sätt jobba med innehållet. Det är det långsamma, tidskrävande arbetet som är så viktigt för att det ska finnas mer än lite schysst grafik och roliga animationer på en sida. Det är grunden i att skapa en informativ sida för scouter, ledare, föräldrar och andra som intresserar sig för Veberöds Scoutkår.

Nu har vi kommit så långt att huvuddelen av texterna har gåtts igenom, skrivits om, redigerats, granskats och kompletterats. En del återstår att gå igenom. En del dokument har lagts upp, mycket återstår att få på plats. Men på bara ett par dagar har vi gått från ett ganska intetsägande men väldesignat skal till en sida som innehåller det mest väsentliga för scouter och föräldrar. Information för ledare och andra kommer komma om ett tag. Hade vi börjat med ett blankt blad och en blank arbetsyta så hade vi fortfarande varit i fasen att skapa strukturen och designen. Den här gången var det riktigt trevligt att börja med ett fullklottrat blad och en arbetsyta som redan innehåll massor av arbetsmaterial.

Det här inlägget postades i Kåren av Thomas Bruno. Bokmärk permalänken.