Julmys

I helgen har äventyrarna haft traditionsenligt julmys – tidigare kallat mysläger. Förutom att hänga i soffor och spela brädspel ägnades mycket tid åt att förbereda och äta sig igenom ett rejält julbord. För andra året i rad inhystes vi i familjen Forsbergs mysiga stuga utanför Hällevik.

Julmys-helgen kan ses som vandringshajkernas antites. Istället för att gå en sträcka i skogen, laga mat på Trangia eller över öppen eld, sova i vindskydd och slåss med antingen mygg eller regndroppar så innebär julmys mycket mer av ordets andra del än de utmaningar som en traditionell hajk bjuder på. Därmed inte sagt att det är en utmaningsfri helg. Årets julmys bjöd på mycket utmaningar kretsande kring köket men också en mindre patrulltävling.

Störst fokus låg helt klart på att ställa iordning ett rejält julbord. De två patrullerna fick – efter överläggningar mellan ledare och patrulledare – en lista var på saker de skulle förbereda. Älgens lista toppades av julgran, revbensspjäll och hovmästarsås medan griljering av skinka, Janssons frestelse och dukning var centrala punkter på Renens lista. Flera moment krävde både planering, förberedelser, eftertanke och samarbete för att alls kunna genomföras. Att vara nio scouter och tre ledare som samsas om ett litet – men välutrustat – kök i fyra timmar kräver både en del tålamod, logistiskt tänkande, samarbete och konfliktlösningsförmåga. Dessutom skulle allt vara klart till samma tidpunkt!

Vid halv sju kunde vi konstatera att bordet var dukat, julgranssubstitutet klätt, maten framställd på serveringsbord, scouter och ledare ombytta, ljusen tända och julmusiken ställd på en lagom hög volym. Det var sålunda dags att ta för sig och låta sig väl smaka av sill, lax, Janssons frestelse, paté, revbensspjäll, sylta, prinskorvar, skinka, köttbullar, rödbetssallad, kokt köttkorv och några tillbehör. När vi proppat magarna fulla, tagit hand om disk och mat så blev det dags för julklappar. I år hittade inte tomten till Hällevik så vi fick agera våra egna tomtar. En hög med julklappar fördelades genom ett sofistikerat och stundtals totalt kaotiskt men hysteriskt roligt julklappsspel. Föga anade väl alla som slogs om det randiga paketet att det var ett storpack en-literspåsar, eller att den största chokladbiten låg i det där paketet som ingen ens försökte ta från Silje.

Efter gröt och ännu en omgång disk och ommöblering övergick julfirandet i spelkväll. Det största intresset ägnades åt Risk. En omgång hann vi och den vanns, något överraskande, av den kanske svagaste av de som överlevde till slutet. Johan och Silje/Emil (spelarbyte gjordes halvvägs) lyckades med bedriften att slå ut Charlie och Anton och därmed vara de som först nådde genomförande av sitt uppdrag. Detta trots att de hade blott en handfull territorier och väldigt få arméer till sitt förfogande. En god taktisk avvägning blev avgörande.

Under helgen hann vi också ha en liten patrulltävling i poängjaktsform. Där gällde det att ta reda på lite olika saker, skapa några grejer och visa prov på några scouttekniska kunskaper. Att mäta vattentemperaturen i havet visade sig vara något man kunde göra både med termometer och genom att doppa båda fötterna, med skor, i vattnet. Att bygga en snögubbe i total avsaknad av snö ställde krav på både fantasi och kreativitet.

Sammantaget hade vi en mycket trevlig helg med både julstämning; utmanande övningar med samarbete, ledarskap och kreativitet; god mat och allt man kan önska av ett julmys – utom snö…

Det här inlägget postades i Äventyrare av Thomas Bruno. Bokmärk permalänken.