Fredsljuset lämnat till församlingen

På Julaftons förmiddag lämnade Veberöds scoutkår över Fredsljuset från Betlehem till Veberöds församling. Överlämnandet skedde i samband med förmiddagens gudstjänst inför en fullsatt kyrka precis i inledningen till gudstjänsten.

Josefine överlämnar Fredsljuset

Om Fredsljuset

Varje år åker ett barn från Österrike till Födelsekyrkan i Betlehem för att i början av december tända ett ljus. Lågan förs sedan till Wien där den vid en ceremoni sprids till människor från hela Europa och andra delar av världen som för med sig lågan hem till sina länder. Ljuset är en symbol för hoppet om fred men framför allt är det en symbol för att människor måste anstränga sig för skapa fred, precis som vi måste anstränga oss för att hålla lågan levande när den färdas.

Scouterna sprider Fredsljuset över världen genom sitt stora kontaktnät och årets låga har nått människor i mer än trettiofem länder. I helgen nådde lågan, genom scouterna, såväl USA som det krigsdrabbade Ukraina. Vid en ceremoni i Kiev överlämnades lågan till Patriarken i Kiev tillsammans med en uppmaning att söka dialog med Patriarken i Moskva för att den vägen försöka få slut på kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Fredsljusets historia

Traditionen med Fredsljuset från Betlehem skapades 1986 av ORF (Österrikes motsvarighet till SVT) inom ramen för kampanjen ”Ljus i mörkret”. Sedan 1989 har Fredsljuset årligen tänts i kryptan i Födelsekyrkan och förts först till Wien och sedan vidare över världen.

Det här inlägget postades i Kåren och märktes av Thomas Bruno. Bokmärk permalänken.